Konuşma Sesi Bozuklukları
Sesletim bozuklukları, konuşma seslerinin çıkartılış yeri, biçimi, hızı, zamanlaması ve basıncının hatalı üretimine dayalı sorunlardır.
Konuşmada Akıcılık Bozuklukları
Akıcılık bozukluğu; belirli ses ve kelime tekrarları, patlamalar, ses uzatmaları ve bloklar gibi faktörler nedeniyle bir kişinin konuşmasında akıcılık kusurları oluşmasıdır.
Gecikmiş Dil ve Konuşma
Çocuğun konuşması yaşından beklenenden çok geri ya da konuşma gelişimi açısından çok daha yavaşsa, o çocuğun konuşması gecikmiş konuşma olarak adlandırılır.
Özgül Dil Bozukluğu
Özgün dil bozukluğu olan çocukların, konuşma seslerini üretmede, kendilerini sözel olarak ifade etmede ve başkalarının konuşmalarını anlamada problemleri vardır.
Dudak Damak Yarıklığına Bağlı Dil ve Konuşma Bozuklukları
Damak yarıklığı; dudak, sert damak, yumuşak damak, diş, burun gibi yapıların birinin ya da birden fazlasının yapısal olarak bozuk olmasına ve bu organların artikülasyon için gerekli olan hareketleri uygun bir biçimde yapamamasına neden olmaktadır.
Otizme Bağlı Dil ve Konuşma Bozuklukları
Konuşma becerisini kazanamayan otistik çocukların birçoğu, belli bir döneme kadar isteklerini bağırarak ve tepinerek belirtir. Daha sonra bir şey istediklerinde yetişkin birinin elinden tutarak isteklerine yönlendirme yaparak anlatma yoluna gidebilirler.
Gelişme Geriliğine Bağlı Dil ve Konuşma Bozuklukları
Nörogelişimsel bozukluklar çocuklarda ince ve kaba motor gelişimi, bilişsel gelişim, dil gelişimi ya da sosyal duygusal gelişim alanlarının herhangi birinde, birkaçında ya da tümünde akranlarına oranla gerilik biçiminde ortaya çıkmaktadır.
İşitme Yetersizliğine Bağlı Dil ve Konuşma Bozuklukları
İşitme kayıpları, doğası gereği, çocuğun dil ve konuşma gelişiminde gecikmelere ve yetersizliklere neden olacaktır. Dolayısıyla işitme kaybı olan çocukların erken dönemde tanılanması ve gerek çocuğun gerekse ailenin uygun eğitime yönlendirilmesi son derece önemlidir.
Motor Konuşma Bozuklukları
Konuşmanın solunum, sesleme (fonasyon), rezonans, sesletim (artikülasyon) ve prosodi bileşenlerinden bir veya birkaçını etkileyen bir nöromotor sorunu ile ortaya çıkan konuşma bozuklukları motor konuşma bozuklukları olarak adlandırılmaktadır.
Ses Bozuklukları
Ses telleri senkronize bir şekilde titreşirse, çıkan ses de kulağa hoş gelir. Ancak sert bir şekilde, zorlanarak bir araya gelirse, çıkan ses hoş olmamakla kalmaz, ses telleri kalıcı bir şekilde hasar görebilir.
Afazi
Afazi, genellikle bir inme ya da kafa travması sonucunda aniden ortaya çıkan ve beynin dilden sorumlu alanlarının hasarlanmasından kaynaklanan bir dil bozukluğudur.
“Oğlumun Dil Terapisine geldiği birinci haftadan itibaren gelişim gösterdi. Bize nasıl bir yol izlememiz gerektiğini nasıl çalışma yapılacağı hakkında bilgi verdi. Geldiğimiz haftadan itibaren harfleri doğru çıkarmaya başladı. Gelişimi iyi…
“Ses inceliği tedavisi için gelmiştim. Mutasyonel felsefe telefonda ya da toplum içinde bayan zannediyorlardı. Hatice Feyza Konca hanımla yaptığımız 1 saatlik tedaviden sonra kalın ve tok sesime kavuştum hatice hanıma teşekkürler.”
“Kayseri’de sizlerle tanışmaktan çok mutlu olduk. Alanınızda Kayseri’de tek ve başarılı olmanız bizlere umut ışığı oldu. Oğlumda konuşmada gecikme geriliğini birlikte halledeceğimize inanıyorum. Pek çok aileden çok güzel görüşler duydum. ”